Antwerpen gaat camerabewaking fors uitbreiden

21 feb 2015

Antwerpen gaat camerabewaking fors uitbreiden

Posted by with 0 Comments in nieuws

Antwerpen gaat camerabewaking fors uitbreiden

De stad Antwerpen zal beduidend meer bewakingscamera’s inzetten, en ook verkeerscamera’s als “veiligheidscamera’s” gebruiken. Via de al werkende camera’s worden volgens het stadsbestuur dagelijks 4 misdrijven opgehelderd.
Er komen 35 extra camera’s die vooral in “met overlast kampende” delen van Borgerhout en wijk 2060 zullen worden ingezet. Er worden ook camera’s bijgezet die “blinde vlekken” in bestaande surveillantie moeten wegwerken.

Het volledig nieuwe cameragebied omvat onder meer de Kerkstraat, het Krugerplein en de Gijsselsstraat. Volgens het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) werd rekening gehouden met de vaste criteria voor cameraplaatsing zoals draagvlak in de buurt, overlastproblemen, criminaliteitscijfers en cijfers rond noodoproepen uit die buurt. De vormen van overlast en criminaliteit die er plaatsvinden moeten ook goed vast te stellen en op te sporen vallen met camera’s.

Onder meer in de Antwerpse binnenstad aan het Consienceplein en de Hoogstraat zullen verder ‘blinde vlekken’ worden weggenomen.

“We willen de toegangswegen en vluchtwegen in beeld hebben en verbindingen maken, zodat we een meer aaneensluitend cameragebied krijgen”, klinkt het.

Tot slot zullen verkeerscamera’s aan onder meer de Meirbrug, Suikerrui en Carnotstraat in de toekomst ook worden ingezet als veiligheidscamera’s.

‘Toenemende vraag’

Het stadsbestuur stelt dat de vraag om camera’s vanwege de Antwerpenaar blijft toenemen en er elke dag gemiddeld vier misdrijven worden opgehelderd door cameratoezicht, vooral dankzij heterdaadbetrapping. 69 procent van de door camera’s vastgestelde feiten zijn overlast, 24 procent strafbare feiten en 7 procent kadert in ‘proactief ingrijpen’, bijvoorbeeld wanneer de politie een opstootje kan ontmijnen voor het uit de hand loopt.

(Belga/RR)

Geef een reactie