Eerste snelrecht voor winkeldieven in Antwerpen

21 feb 2015

Eerste snelrecht voor winkeldieven in Antwerpen

Posted by with 0 Comments in nieuws

Twintig winkeldieven die in de maand mei op heterdaad werden betrapt, kregen een dagvaarding mee naar huis om op 2 juni voor de strafrechter te verschijnen. Afschrikken deed dat niet, want van de twintig kwamer er maar vier opdagen en twee stuurden een advocaat. De rest liet verstek. De twintig werden gisteren allemaal veroordeeld.

Voor het stelen in een winkel op de Antwerpse Meir – waarbij vooral schoenwinkel Zara een populaire bestemming blijkt – legde de rechter een straf op tussen één en zes maanden, gekoppeld aan een boete tussen 143 en 1.100 euro.

Vaak was een deel van die straf met uitstel omdat de rechtbank bij de beoordeling van de zaak antwoorden zoekt op vragen als: bekende de dief, werd geweld gebruikt tegen de winkeldetective of tegen de politie, is het strafblad nog blanco of is er sprake van voorbedachtheid.

Dat laatste geldt voor de winkeldieven die bijvoorbeeld met een speciaal geïsoleerde tas een kledingzaak binnenstappen om dan makkelijk voor het alarm aan de uitgang van de winkel te geraken.

Geef een reactie