(+32) 476 740 784 info@securiplus.be

Nieuws en actualiteit

Inbrekersbende geklist dankzij speurwerk van politie en… slachtoffers en buurtbewoners zelf

Een inbrekersbende in Nieuwkerken-Waas is ingerekend dankzij een samenwerking tussen de slachtoffers, buurtbewoners en de politie. Samen vonden ze onder meer een gestolen fiets terug op een tweedehandswebsite en konden ze de dieven lokaliseren aan de hand van hun aankopen met een gestolen bankkaart.

 

Kosovaar die inbrak in woonzorgcentra kan na vier jaar via DNA-uitwisseling opgespoord worden.

Turnhout –

Het parket wil F.H. (35) uit Kosovo veroordelen tot een celstraf van veertig maanden voor een reeks inbraken, waaronder in woonzorgcentra. De man zat eerder al in de cel in Oostenrijk en Duitsland, ook voor een moord. Dankzij de Europese DNA-uitwisseling kon hij na vier jaar opgespoord worden.

De inbraken waar F.H. woensdag voor terecht stond, dateren al van 2017. De Kosovaar brak toen een vijftiental keer in in woningen in de Kempen, maar ook in verschillende woonzorgcentra. Uit de burelen stal hij geld, gsm‘s, laptops, enzovoort. Slim bleek de man niet, want hij liet verschillende keren zijn inbraakgereedschap liggen.

“Op die manier kon er DNA van hem gevonden worden. Maar omdat er geen match was, bleef het dossier lange tijd in onze kast. Door de Europese DNA-uitwisseling werd er uiteindelijk een match gevonden met een DNA-staal uit de Duitse gegevensbank”, legde procureur Dederen uit.

F.H. zat op dat moment in de cel in Duitsland voor moord. Eerder verbleef hij ook al in een Oostenrijkse cel. Pas in maart dit jaar werd hij naar ons land uitgeleverd. Dederen vorderde een celstraf van veertig maanden. H. betwiste de feiten niet en zei dat hij toen onder invloed was van drugs. “Veertig maanden is een zeer zware straf. Hij heeft in ons land een blanco strafregister en wil zo snel mogelijk terug naar Kosovo”, zei zijn advocaat, die om een straf met uitstel vroeg. Vonnis op 2 juni. (brip)